Maand: mei 2024

The First Influencers

Peter de Wit (Sigmund) en Ger Apeldoorn (De Jaren Pep) openden vanmiddag de tentoonstelling “Krantenstrips, The First Influencers” in het Museum of Comic Arts (MoCA) in Noordwijk. Tijdens de opening zag ik ook Theo van den Boogaard rondlopen. Zijn werk ken ik al vanaf mijn jeugd. Hij heeft van alles gedaan, maar het meest bekend is hij (denk ik) als tekenaar van de strip Sjef van Oekel.

Zinloos

Zondagmiddag tijdens de Crash Course Samuel Beckett in de Koninklijke Schouwburg. Ik zit helemaal links. Het derde antwoord op het scherm was “Omarm de zinloosheid”. De man naast mij had alle antwoorden van deze quiz over het absurdisme goed en won een rond steentje in een linnen zakje. Dat steentje stond symbool voor de steen van Sisyphus. Sisyphus had het gewaagd de goden uit te dagen en als straf daarvoor moest hij telkens een grote ronde steen een berg op rollen. Zodra hij boven was, rolde deze weer naar beneden en moest Sisyphus opnieuw beginnen. Een zinloze taak, maar nadat Sisyphus zijn lot had geaccepteerd kon hij toch genieten van het leven: van de zon die scheen op zijn huid, van zijn spieren die steeds sterker werden. Samuel Beckett en Albert Camus waren beide aanhangers van het absurdisme.

Van de kerk naar de schouwburg

Vandaag de laatste dag van de expositie “Typisch Haags” in de Elandstraatkerk. Daar was ook mijn tekening te zien van het beeld van Louis Couperus op het Lange Voorhout. Ik moest mij excuseren voor de feestelijke afsluiting van de expositie om 15.00 uur, want ik moest snel door naar de Koninklijke Schouwburg voor de seizoenspresentatie 2024/2025 van het Nationale Theater. Ik ben nieuwsgierig naar hun bewerking van de romans Hersft, Winter, Lente en Zomer van Ali smith. Ik heb ze alle vier gelezen. Er is nog geen script. Onder leiding van regisseur Eric De Vroedt wordt eraan gewerkt. Steeds bij de overgang van het ene seizoen in het andere brengt het Nationale Theater een nieuw stuk op de planken. Dit project moet in de zomer van 2025 resulteren in één groot toneelstuk dat De Seizoenen gaat heten.

Vergissing

Gisteravond was ik in de veronderstelling dat ik vandaag les moest geven in de Wijkwinkel in Scheveningen. Lang liep ik te peinzen, wat de inhoud van mijn les zou moeten zijn. Uiteindelijk kwam ik hierop: het zo nauwkeurig mogelijk natekenen van kleine gebruiksvoorwerpen, liefst in één lijn. Eventueel konden de liefhebbers in het tweede deel van de les een surrealistisch tintje geven aan hun tekeningen naar observatie van dagelijkse voorwerpen.

Laat in de avond kwam ik erachter dat het vandaag de beurt aan mijn broer Wim is om les te geven. Dat kwam mij goed uit, want ik twijfelde sterk of de inhoud van mijn les wel leuk genoeg was.