Buikdansen

Istanbul Rama In het voorjaar van 1995 was ik met de avondPABO in Istanbul. Op een avond bezochten we een varietxc3xa9-theater. We zaten aan een lange tafel. Ik zat aan het uiteinde van de tafel bij het podium en voelde me niet op mijn gemak. Mijn bril was gevallen, er zat een kras in xc3xa9xc3xa9n van de glazen. Ik zat de hele tijd te kijken of ik die beschadiging kon zien met mijn bril op mijn neus. Behoorlijk obsessief, het was ook verveling; de ene na de andere buikdanseres trad op, er kwam geen einde aan. Blijkbaar was aan mijn gezicht te zien hoe ik me voelde, want de danseres op de foto hierboven kwam vlak bij me staan en trok een verveeld gezicht. Ze deed me na.

Ik schaamde me. Toen ze klaar was met dansen, zag ik mannen het podium op lopen om een bankbiljet in haar topje of broekje te doen. “Dat doe ik ook”, dacht ik, “om het goed te maken”, en klom het podium op. Toen ik bij haar was met mijn biljet en het in haar topje wilde stoppen, trok ze een verontwaardigd gezicht van “ben jij betoeterd, hoe durf je!” Ik, gebarend: “In het broekje dan?”  Zij knikte: “Nou vooruit dan maar.”

Ik wilde het podium aflopen, maar ze pakte mijn hand beet; ik moest dansen. Ze legde een knoop in mijn blouse, en daar gingen we. Zij deed de bewegingen voor en ik deed haar na. Plotseling had ik lol voor tien. Op een gegeven moment was ik alleen aan het dansen, zij ging demonstratief aan de rand van het podium staan en trok een gezicht van “ik ben hier blijkbaar overbodig.” Mijn mede PABOstudenten juichten, ik was helemaal in mijn element. Aan het eind van de avond stond heel de PABO op het podium te dansen.

Toe we ’s nachts weggingen, riep iemand: “hxc3xa9, Geert daar loopt ze!” De buikdanseres, omgekleed, stond op het punt het theater via een andere uitgang te verlaten. Ze draaide zich om, zwaaide naar me en wierp me een kushand toe.

Helemaal blij ging ik naar het hotel terug.

Zes jaar later vroeg buikdanseres Yamina mij of ik verteller wilde zijn bij een uitvoering van haar buikdansschool. Het was een stuk gebaseerd op de Ramayana, ik moest zelf mijn tekst schrijven. Hierboven een stuk uit het script.

Ik heb blijkbaar wat met buikdansen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.