Verhalen verzinnen bij verhalen

Vandaag met groep 5 met bus 24 naar het Mauritshuis gegaan. Daar hebben we veel beroemde schilderijen gezien zoals De stier van Potter, De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, ’t Puttertje, Soo voer gezongen, soo na gepepen. De museumdocent las een verhaal voor bij een schilderij. Daarna mochten de kinderen zelf een verhaal bij een schilderij bedenken.

Dit is hun verhaal bij De stier van Potter.

De stier krijgt het op zijn heupen

De boer leunde tegen een boom en keek naar zijn schaap, geit en stier. De boer ging op de stier zitten en zei: Ie-a! De stier ging heel wild doen. Van schrik sprong de kikker op en landde in de koeienvla. Hij was helemaal bruin. Hoe de stier ook sprong, de boer bleef op zijn rug zitten. “Dit is cool!”, zei de boer. Toen het begon te regenen werd de stier nog drukker. Hij rende naar den Haag en van Den Haag rende hij naar Afrika. Met de boer op zijn rug en de geit ging erachteraan. In Afrika namen ze het vliegtuig terug naar de boerderij. En ze leefden nog lang en gelukkig.

En dit bedachten ze bij Soo voer gezongen, soo na gepepen van Jan Steen.

Johan leert zijn lesje

Oma Annie van Roosendaal van Windenheuvel is jarig. De hele familie is op bezoek: Tante Betty en oom Geert, neefje Geurt en nichtje Teuntje en zelfs opa Jan. Neef Johan is niet uitgenodigd, want die haalt altijd flauwe grappen uit. Johan is stiekem toch gekomen. De wijn heeft hij omgeruild voor limonade en in de pijp heeft hij bellenblaas gedaan. Nu heeft hij zich verstopt onder tafel. De bediende schenkt tante Betty een glaasje wijn in: Gatsie, dit is toch geen wijn, dit smaakt naar limonade! Oom Geert pakt zijn pijp. Mag ik ook een trekje?, vraagt neefje Geurt. Als Geurt op de pijp blaast komt er geen rook uit, maar zeepbellen. Iedereen kijkt verbaasd om zich heen. Wat is er aan de hand? Het ziet ernaar uit dat we een extra gast hebben! Er klinkt gegiechel onder tafel. Neef Johan! Misschien moeten we hem een lesje leren! Oma Annie pakt een briefje en leest: Simsalabim, wat kan het ons schelen, neef Johan zal de hele avond op de doedelzak spelen! Uit het niets vliegt er een doedelzak in de handen van neef Johan en hij kan niet anders dan daar de hele avond met een beteuterd gezicht op spelen.

Een gedachte over “Verhalen verzinnen bij verhalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.