Sint Maarten

  
Sint Maarten werd rond 316 geboren in Hongarije als zoon van Romeinse ouders. Op jonge leeftijd wordt hij soldaat en trekt naar Gallië. Bij de stadspoort van Amiens treft hij een verkleumde in lompen gehulde bedelaar. Hij schenkt de man de helft van zijn mantel, zodat hij zich kan weren tegen de kou. Nadat in een droom Jezus aan Maarten verschijnt, gekleed in de mantelhelft die hij aan de bedelaar heeft geschonken, besluit hij zijn leven te wijden aan God. Hij wordt bisschop van de stad Tours. Maarten overlijdt op 80-jarige leeftijd. Op 11 november van het jaar 397 wordt Maarten begraven in de basiliek van Tours. Elk jaar trekken in de Vogelwijk, waar mijn school De Parkiet staat, op de avond van 11 november kinderen met lampionnen van deur tot deur om met het zingen van Sint Maartenliedjes snoep te verdienen. De Vogelwijkers schenken dat gul. Bij Parkiet krijgen ze een chocolaatje en warme chocolademelk. Bij de bakker krijgen ze een oliebol. Het is een sfeervolfeest, leuker dan Halloween. Sint Maarten is het eerste lichtfeest in een hele reeks. Men probeert zo de donkere dagen van de winter te verjagen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.