Heilige Geesthofje, Naaldwijk

Ondanks het zonnige weer had ik het weer vinnig koud. De mevrouw die op mijn tekening een luik aan het zemen is, zei dat ik op een bankje in de zon had moeten gaan zitten. Gelukkig kreeg ik koffie van haar. Ze vertelde dat het niet gelijk opvalt, maar dat elk huisje weer anders is, alsof de metselaars indertijd maar wat deden.

De oorsprong van het hofje gaat terug tot 1496 toen Heer Hendrik van Naaldwijk gelden naliet aan de Heilige Geest (het kerkelijk-, en na de reformatie burgerlijk armenbestuur) met als doel de ondersteuning van vijf arme mannen. Daartoe werden op het erf van de pastorie vijf kleine huisjes gebouwd.

In 1627 werd door Prins Frederik Hendrik een stichtingsakte afgegeven voor een uitbreiding bestaande uit vijf huisjes voor oude mannen, tien voor oude vrouwen, een ziekenzaal en een kapel. In 1957 kwam het bestuur van het hofje in handen van de gemeente Naaldwijk. Bij de restauratie van 1962 werden de woningen vergroot door samenvoeging van twee huisjes. De ziekenzaal was toen al tot woning ingericht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.