Van Bommel Van Dam

Gisteren met de trein naar Venlo om daar de tentoonstelling MELLE — Schilder van een andere werkelijkheid te zien in museum Van Bommel van Dam. De treinreis kostte me niets, want er stond weer een keuzedag op mijn treinabonnement. Intrigerend werk van Melle Oldeboerrigter (1908-1976), met al die penissen, maar of ik het mooi vind…daar twijfel ik aan. Alles in zijn schilderijen dringt zich aan mij op, met al dat rood en geel. Het zijn zoekplaatjes, met nergens een rustpunt, nauwelijks sprake van compositie. Maar wel gek, vervreemdend, verontrustend en knap geschilderd.

Het museum werd opgericht door het Amsterdamse echtpaar Maarten en Reina van Bommel – van Dam die na de Tweede Wereldoorlog begonnen met het verzamelen van kunst. Maarten van Bommel was bankier en kunstliefhebber. Het museum is gevestigd in het voormalige hoofdpostkantoor Keulse Poort.

Het is museum is prachtig ingericht met hier en daar een fraai uitzicht op de Keulse Poort.

Na Van Bommel-Van Dam heb ik het ernaast gelegen Limburgs Museum bezocht. Ik was nieuwsgierig naar de tentoonstelling Mystiek, waar op radio 1 veel reclame voor wordt gemaakt. De tentoonstelling stelde me niet teleur. Tevens in het museum veel aandacht voor Limburg door de eeuwen heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.