Mandala

Maandag met mijn groep 5 verhuisd naar het lokaal dat ik volgend schooljaar krijg. Onrust bij mij en de kinderen: ander (kleiner) lokaal, ander meubilair, de meeste spullen in verhuisdozen. Toch had ik het vanochtend aardig in de hand, tot mijn elektronische schoolbord op zwart ging. Licht gevoel van paniek: stekkers aanduwen, opnieuw opstarten, niets hielp. Hoe houd ik de kinderen rustig, zonder de overdaad aan visuele prikkels van mijn touchscreen? De kinderen een mandala laten tekenen! Ik doe het voor op het bord. Je begint met het tekenen van een grote cirkel. Niet zomaar een cirkel, nee het moet een perfecte cirkel worden! Rembrandt deed dat ook wel eens, om te laten zien hoe goed hij was. Nou zo goed als Rembrandt ben ik niet, maar ik ga het wel proberen. Je ziet de lijn die je tekent, maar ondertussen kijk je ook waar je naar toe moet. En dan verdeel je de cirkel in twee, vier, acht stukken. En dan teken je daarin allemaal figuurtjes, steeds dezelfde, op dezelfde plaats, symmetrisch, het wordt altijd mooi, als je maar precies werkt, en het volhoudt. Het werkte, ik was lekker bezig en de kinderen ook, achter mijn rug was het rustig, zeker twintig minuten. Morgen weer een dag met alleen een krijtbord van 1 bij 1 meter tot mijn beschikking. Ik ben er nu op voorbereid.

Een gedachte over “Mandala

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.