Cultuuronderwijs op z’n Haags: Floris V, graaf van Holland

Basisschool De Parkiet, open podium 2 februari 2018: Groep 5 speelt het spannende verhaal van de samenzwering met fatale afloop tegen Floris V.

Floris V is de vader van Jantje uit het liedje “In Den Haag daar woont een graaf”. Er rust geen zegen op het geslacht van de graven van Holland. Floris’ opa, Floris IV komt om tijdens een riddertoernooi in Frankrijk. Zijn vader zakt bij Hoogwoud in West-Friesland in volle wapenuitrusting met paard en al door het ijs. Zijn zoon Jan die zo braaf met zijn vingertje en zijn duim wijst naar de Ridderzaal, de woning van Floris V, overlijdt aan een ziekte nog voor hij volwassen is.

Willem II heeft, in goud uitgevoerd, een ereplaats bovenop de fontein op het Binnenhof. Willem II startte met de bouw van de Ridderzaal. Onder Floris V werd het bouwwerk voltooid. Langs de hofvijver wijst kleine Jan nog steeds naar de Woning van zijn vader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.