Puttertje inspireert Donna Tartt

Het Puttertje, het nieuwste boek van Donna Tartt, komt in september uit. Donna Tarrt is al jaren gefascineerd door het schilderij Het Puttertje van de Delftse schilder Carel Fabritius. Hij schilderde het in 1654, kort voor zijn dood. In dat jaar kwam hij om het leven bij een ontploffing van het Kruithuis in Delft, een ramp vergelijkbaar met de vuurwerkramp in Enschede. Carel Fabritius werd slechts 32 jaar en er zijn nauwelijks meer dan tien schilderijen van hem bekend. Hij was een leerling van Rembrandt en er wordt van hem gezegd dat hij, had hij tijd van leven gehad, zijn leermeester had kunnen overtreffen.

De moeder van de hoofpersoon uit de roman van Donna Tartt, Theo Decker, overkomt een vergelijkbare ramp als Carel Fabritius: zij komt om het leven bij een aanslag in New York. Het Puttertje doet Theo Decker aan zijn moeder denken, hij raakt erdoor in de ban en dat doet hem uiteindelijk belanden in de onderwereld van de kunst.

Het Puttertje maakt nu een rondreis door Amerika maar is vanaf 2014 gewoon weer in Het Mauritshuis te bewonderen.

Het Mauristhuis hoopt dat het boek van Donna Tartt de populariteit van Het Puttertje doet toenemen. Dat is ook gebeurd met Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer na het uitkomen van de film met dezelfde titel met in de hoofdrol Scarlett Johanson.puttertjeBron: Algemeen Dagblad

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.